![]() | ||
![]() |
Добавете надпис |
Необходими продукти :
3 яйца
1/2 бучка мая - 20 гр.
1 и 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол
4 с.л. кисело мляко
150 мл. топла вода
150 мл. топло прясно мляко
4 с.л. олио
1 щипка хл.сода
4 големи чаени чаши брашно
60 гр. краве масло
Начин на приготвяне :
Заливаме маята с топлата вода и 3 с.л. брашно,
1/2 с.л. захар и изчакваме на шупне.
Пресяваме си брашното и правим кладенче в
средата. Слагаме солта, захарта, киселото мляко с
1 щипка хл.сода, прясното мляко и олиото.
Разбъркваме в началото с лъжица и започваме
да добавяме по малко от брашното,докато се поеме
течността. Замесваме меко тесто и оставяме докато
удвои обема си /може в леко затоплена фурна, но не
включена/
Премесваме съвсем леко, колкото да не лепне
по ръцете и разделяме на 5 топки. Четирите разточваме
или раздърпваме на набрашнен плот до достигане
размера на тавата.
Всеки разточен лист се маже с разтопено
краве масло и отгоре се поставя следващия лист.
След втория лист се наръсва сирене само
по ръба му и така се нареждат и другите два листа.
Разрязваме на 8 парчета, като се реже
без да се засяга ръба, където е поръсено сиренето.
Всеки триъгълник се разлиства и се обръща
от средата към края на тавата като всеки кат се
измества с 1 см /леко се застъпват/ и така всички
докато средата остава празна.
Петата топка тесто се разделя на 2. Отново
се разточва и се намазва с масло, слагат се една
върху друга и се нарязват на 5 триъгълника, които
се прерязват в средата и върха се провира през
процепа и леко се усуква.
Нареждат се в редата на тавата.
При втория вариант последната топка тесто
се разделя на две, оформят се 2 правоъгълника,
навива се руло и се реже на охльови, с които се
попълва средата на тавата.
Питката се оставя да втаса и тогава се маже
с жълтъка разбъркан с малко олио. Поръсва се с
маково семе или сусам по желание.
Пече се в предварително загрята фурна на
170 градуса за 35-40 мин. Наблюдава се и когато
получи лек загар се поставя фолио, за да се пред-
пази от изгаряне, докато се изпече напълно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар