сряда, 29 октомври 2014 г.

ПИТКА СЪС СИРЕНЕ




Добавете надпис


                                      Необходими продукти :

                        3 яйца
                        1/2 бучка мая - 20 гр.
                        1 и 1/2 с.л. захар
                        1 с.л. сол 
                        4 с.л. кисело мляко
                        150 мл. топла вода
                        150 мл. топло прясно мляко
                        4 с.л. олио
                        1 щипка хл.сода
                        4 големи чаени чаши брашно
                        60 гр. краве масло


                                       Начин на приготвяне :

                         Заливаме маята с топлата вода и 3 с.л. брашно,
              1/2 с.л. захар и изчакваме на шупне.
                         Пресяваме си брашното и правим кладенче в
              средата. Слагаме солта, захарта, киселото мляко с
              1 щипка хл.сода, прясното мляко и олиото.
                         Разбъркваме в началото с лъжица и започваме
              да добавяме по малко от брашното,докато се поеме
              течността. Замесваме меко тесто и оставяме докато
              удвои обема си /може в леко затоплена фурна, но не
              включена/
                          Премесваме съвсем леко, колкото да не лепне
              по ръцете и разделяме на 5 топки. Четирите разточваме
              или раздърпваме на набрашнен плот до достигане
              размера на тавата.
                          Всеки разточен лист се маже с разтопено
              краве масло и отгоре се поставя следващия лист.
                          След втория лист се наръсва сирене само
              по ръба му и така се нареждат и другите два листа.
                           Разрязваме на 8 парчета, като се реже
              без да се засяга ръба, където е поръсено сиренето.
                           Всеки триъгълник се разлиства и се обръща
              от средата към края на тавата като всеки кат се
              измества с 1 см /леко се застъпват/ и така всички
              докато средата остава празна.
                           Петата топка тесто се разделя на 2. Отново
              се разточва и се намазва с масло, слагат се една
              върху друга и се нарязват на 5 триъгълника, които
              се прерязват в средата и върха се провира през
              процепа и леко се усуква.
                           Нареждат се в редата на тавата.
                           При втория вариант последната топка тесто
              се разделя на две, оформят се 2 правоъгълника,
              навива се руло и се реже на охльови, с които се
              попълва средата на тавата.
                       
                           Питката се оставя да втаса и тогава се маже
              с жълтъка разбъркан с малко олио. Поръсва се с
              маково семе или сусам по желание.
                           Пече се в предварително загрята фурна на
              170 градуса за 35-40 мин. Наблюдава се и когато
              получи лек загар се поставя фолио, за да се пред-
              пази от изгаряне, докато се изпече напълно.
                
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар