четвъртък, 28 ноември 2013 г.

ПИТКА-ПЛИТКА




                                                                Необходими продукти:

                                       3 и 1/2 ч.чаша брашно
                                       1/2 пакетче прясна мая
                                       1/2 ч.чаша топло мляко
                                       1/2 ч.чаша топла вода
                                       1/2 ч.чаша кисело мляко
                                       3 с.лъжици олио
                                       1/2 ч.лъжичка захар
                                       1/2 к. лъжичка хл.сода
                                       1 ч. лъжичка мед
                                       1 и 1/2 ч.л. сол
                                       1 яйце

                                                                 Начин на приготвяне:

                                       Маята слагаме в малко топло прясно мляко с 
                 1 ч.л. захар и 3 с.лъжици брашно. Забъркваме кашичка и
                 оставяме да втаса за 15 мин.
                                       В голяма купа се слагаме 3 ч.ч.брашно със солта
                 Към тях добавяме закваската, яйцето, киселото мляко със
                 содата, 1 ч.л.мед и 3 с.л.олио и останалата част от прясното
                 мляко и водата.
                                       Замесва се тесто. Намазва се тавичка с олио и
                 се поставя тестото да втаса за 1 час.
                                       След това тестото се разделя на 2 части и едната
                 част на още две, с останалото брашно се премесва и разточват
                 два правоъгълника  с дължина 30 см. и ширина 10.
                                        За кръглата форма се ползва цялата топка тесто,
                 за да стане по висока питката.
                                        С помоща на нож се правят прорези на разстояние
                 1,5 - 2 см. един от друг. Следва промушкване на първата лента
                 под втората и така до края. /може да ползвате олио и ли брашно
                 за по лесно повдигане на лентите.
                                        Отново се оставя да втаса в намаслена тавичка и
                 се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса да
                 се пече. След 10 мин. се намазва с жълтък и се пече до
                 получаване на златиста коричка.
                                         Оставя се завита с кърпа за 15 мин. и тогава се
                 вади от тавата.
                                         Отнема 2 часа до готовност.
                                         Ако прецените, че си заслужава опитайте и Вие.
                                         Успех и бон апети !
                                     
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар