петък, 8 ноември 2013 г.
КРЕМ КАРАМЕЛ В ТИКВА
Необходими продукти:
1 тиква - до 3 кг.
1 литър прясно мляко
7 яйца
1 ч.чаша захар около 300 гр.
3 сл.захар за карамелизиране
1 чаена лъжичка канела
2 ванилии или портокалови корички
1 супена лъжица брашно
Начин на приготвяне:
Отрязваме капаче откъм дръжката на тиквата.
Почистваме я добре от семето.
Изсипваме 1с.л. брашно вътре да полепне и попие
влагата. За аромат по същия начин изсипваме 1 ч. л.
канела и обръщаме тиквата да се поръси добре по стените.
Намокряме съд с вода и слагаме 3 с.лъжици
захар на загрят котлон да се карамелизират.
Изсипваме по дъното на тиквата карамела.
В купа разбиваме 7 яйца и 1 ч.ч.захар и към тях
прибавяме съвсем леко затоплено прясното мляко.
Разбъркваме добре. Тук е мястото да се добави есенция.
Аз съм настъргала портокалови корички за аромат.
Изсипваме сместа в тиквата и затваряме капачето.
Вземаме голяма тенджера и на дъното й поставяме
второ подвижно дъно и тогава тиквата. Наливаме хладка
вода, докато стигне на 3 см. от капачето.
Слагаме я на котлона като внимаваме водата да
не завира. Отначало на по-висока степен докато се вдигне
температурата до 90 гр. и после намаляваме котлона с една
степен да може бавно да се стегне карамела.
След 2 часа изваждаме тиквата от тенджерата и я
слагаме в подходяща тавичка с вода да се запече във
фурната.
Това е всичко.
Отне ми 3 часа цялата процедура, но е вкусно.
Опитайте, няма да съжалявате.
Тук Ви показвам как аз с помоща на това подвижно
дъно и едно въженце успях много лесно да извадя тикват
от дълбоката тенджера с гореща вода. Тъй като заради
карамела не може да се накланя и излива водата. / помислете
предварително/
Желая Ви успех и добър апетит !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар