петък, 8 ноември 2013 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ В ТИКВА



                                                     
                                                              Необходими продукти:

                                                 1 тиква - до 3 кг.
                                                 1 литър прясно мляко
                                                 7 яйца
                                                 1 ч.чаша захар около 300 гр.
                                                 3 сл.захар за карамелизиране
                                                 1 чаена лъжичка канела
                                                 2 ванилии или портокалови корички
                                                 1 супена лъжица брашно

                                                              Начин на приготвяне:

                                 Отрязваме капаче откъм дръжката на тиквата.
                      Почистваме я добре от семето.
                                 Изсипваме 1с.л. брашно  вътре да полепне и попие
                       влагата. За аромат по същия начин изсипваме 1 ч. л.
                       канела и обръщаме тиквата да се поръси добре по стените.
                                 Намокряме съд с вода и слагаме 3 с.лъжици
                       захар на загрят котлон да се карамелизират.
                                 Изсипваме по дъното на тиквата карамела.
                                 В купа разбиваме 7 яйца и 1 ч.ч.захар и към тях
                      прибавяме съвсем леко затоплено прясното мляко. 
                      Разбъркваме добре. Тук е мястото да се добави есенция.
                                 Аз съм настъргала портокалови корички за аромат.
                                 Изсипваме сместа в тиквата и затваряме капачето.
                                 Вземаме голяма тенджера и на дъното й поставяме
                      второ  подвижно дъно и тогава тиквата.  Наливаме хладка
                      вода,  докато стигне на 3 см. от капачето.
                                 Слагаме я на котлона като внимаваме водата да
                      не завира. Отначало на по-висока степен докато се вдигне
                      температурата до 90 гр. и после намаляваме котлона с една
                      степен да може бавно да се стегне карамела.
                                  След 2 часа изваждаме тиквата от тенджерата и я
                      слагаме в подходяща тавичка с вода да се запече във
                     фурната.
                                  Това е всичко.
                                  Отне ми 3 часа цялата процедура, но е вкусно.
                                  Опитайте, няма да съжалявате.
                                  Тук Ви показвам как аз с помоща на това подвижно
                      дъно и едно въженце успях много лесно да извадя тикват
                      от дълбоката тенджера с гореща вода. Тъй като заради 
                      карамела не може да се накланя и излива водата. / помислете
                      предварително/
                                   Желая Ви успех и добър апетит !
                            

Няма коментари:

Публикуване на коментар