събота, 17 август 2013 г.

ДОМАШЕН ХЛЯБ "ЕЛИСАВЕТА"





                                                             Необходими продукти:

                                          6 чаени чаши брашно
                                          2 с.л. олио
                                          4 с.л захар
                                          2 ч.л. сол
                                          2 ч.чаши топла вода
                                          2 пакетчета и 1/3 суха мая по 7 гр. или
                                          1 пакетче от 11 гр. и 1 ч. л. от второто

                                                             Начин на приготвяне:

                                          Разтваряме маята в 1 ч. топла вода.
                                          В голяма купа слагаме захарта, солта и 
                     олиото. Добавяме разтворената мая и втората чаша
                     вода.
                                           С постоянно бъркане сипваме по-малко
                     от брашното и когато кашата се сгъсти започваме
                     да месим. 
                                           Брашното е мерено с малко по-големи
                     чаени чаши и 6 са напълно достатъчни.
                                           Замесеното тесто разделяме на две топки
                     и оставяме за 15 мин.
                                           Вземаме едната топка и я разточваме
                     върху набрашнен плот / аз я разтеглих с ръце във
                     форма на правоъгълник /. 
                                            Навиваме я като руло и леко подвиваме
                      двата края.
                                            Поставяме я в намаслена тавичка. Втората
                     по същия начин.
                                             С нож правим прорези на 4 или 5 места.
                                              Аз използвах тавичка  20 на 30 см.
                                              След като удвоят обема си  се слагат във
                      фурната най-долу върху скарата и се пекат в предварително
                      загрята фурна на 180 градуса.
                                              На мен ми се наложи след 10 ми да сложа
                      фолио, защото всяка фурна пече различно и ако не следите
                      може да се препече отгоре. 
                                               Когато получи приятен загар отвсякъде,тогава
                      изваждаме тавата от фурната.
                                               Изчакваме 30 мин. и я изваждаме от тавата.
                                               Невероятно вкусен  стана, само с шарена сол
                      може да се наяде човек.
                                               Препоръчвам Ви да опитате както направих
                      и аз.
                                               Добър апетит !
                                           


Няма коментари:

Публикуване на коментар