събота, 17 август 2013 г.
ДОМАШЕН ХЛЯБ "ЕЛИСАВЕТА"
Необходими продукти:
6 чаени чаши брашно
2 с.л. олио
4 с.л захар
2 ч.л. сол
2 ч.чаши топла вода
2 пакетчета и 1/3 суха мая по 7 гр. или
1 пакетче от 11 гр. и 1 ч. л. от второто
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в 1 ч. топла вода.
В голяма купа слагаме захарта, солта и
олиото. Добавяме разтворената мая и втората чаша
вода.
С постоянно бъркане сипваме по-малко
от брашното и когато кашата се сгъсти започваме
да месим.
Брашното е мерено с малко по-големи
чаени чаши и 6 са напълно достатъчни.
Замесеното тесто разделяме на две топки
и оставяме за 15 мин.
Вземаме едната топка и я разточваме
върху набрашнен плот / аз я разтеглих с ръце във
форма на правоъгълник /.
Навиваме я като руло и леко подвиваме
двата края.
Поставяме я в намаслена тавичка. Втората
по същия начин.
С нож правим прорези на 4 или 5 места.
Аз използвах тавичка 20 на 30 см.
След като удвоят обема си се слагат във
фурната най-долу върху скарата и се пекат в предварително
загрята фурна на 180 градуса.
На мен ми се наложи след 10 ми да сложа
фолио, защото всяка фурна пече различно и ако не следите
може да се препече отгоре.
Когато получи приятен загар отвсякъде,тогава
изваждаме тавата от фурната.
Изчакваме 30 мин. и я изваждаме от тавата.
Невероятно вкусен стана, само с шарена сол
може да се наяде човек.
Препоръчвам Ви да опитате както направих
и аз.
Добър апетит !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар