четвъртък, 1 август 2013 г.

БИШКОТЕНА ТОРТА




                                                      Необходими продукти:

                                             2 яйца
                                             1/2 чаена чаша захар
                                             1/2 кофичка кисело мляко
                                             70 гр. краве масло
                                             1 чаена чаша брашно
                                             1 бакпулвер 
                                             10 ореха
                                              конфитюр от круши
                                                       За крема:

                                              700 мл. прясно мляко
                                              5 супени лъжици брашно
                                              8 супени лъжици захар
                                              2 жълтъка
                                              1/2 кора от портокал
                                              10 гр. краве масло

                                                        За сиропа:
                                              1 чаена чаша вода
                                              2 супени лъжици захар
                                              10 мл. коняк

                                                         Начин на приготвяне:

                                              Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме маслото,
                     което трябва да е меко и киселото  мляко. Разбъркваме добре и
                     започваме да добавяме по малко от брашното, което предвари-
                     телно е пресято с бакпулвера. Трябва да се получи по-гъста смес
                     отколкото кексова, така че може да добавите и още малко брашно.
                     Накрая слагаме настърганата портокалова кора и отново разбър-
                     кваме.
                                               Намазваме дъното на правоъгълна  тавичка  с
                     размери 20 - 30 с масло и посипваме с брашно. 
                                                Разстиламе сместа за блата равномерно  и 
                     заглаждаме. Печем в предварително загрята фурна на 180 гра-
                     дуса около 20 мин. 
                                               Оставяме го за 10 мин. и тогава с нож обикаляме
                     отстрани за да може да се отлепи и да не се счупи при обръщането.
                                               Разрязваме го по дължината да се получат две
                     еднакви ленти, всяка от които нарязваме на парчета с формата
                     на бишкота.
                                               Слагаме на котлона млякото със захарта да заври.
                                               В купичка си размиваме брашното със 150 мл.
                     студена вода и добавяме с непрекъснато бъркане към млякото.
                                               Оттегляме от котлона и един по един добавяме с
                      бъркане жълтъците. Ако не е много гъст крема връщаме за
                      няколко секунди на котлона.
                                                Накрая добавяме маслото, за да не хваща коричка
                      крема.
                                                 Започваме да потапяме бишкотите в сиропа и
                      веднага намазваме с горещия крем от едната страна.
                                                 Първата я сгъваме на две и намазваме и външната
                      страна. Следващите ги редим  като леко застъпваме една за
                      друга да стоят като зид. И така в кръг докато свършат.
                                                 Отгоре намазваме с останалия крем. Декорираме с
                      крушите  и смлените орехи.
                                                 За направата й ми беше нужно време час и половина.
                                                 Заслужава си да опитате.
                                                 Желая ви успех !
                                                 Може да споделите какъв е резултата в скайп

                                              

Няма коментари:

Публикуване на коментар