понеделник, 17 декември 2012 г.

П И Т К А



                                                      Необходими продукти:

                                            1 кг. брашно
                                            1 кубче мая
                                            1 чаена лъжичка захар
                                            1 чаена лъжичка сол
                                            300 мл. вода
                                            100 мл. прясно мляко
                                            200 гр.кашкавал
                                            200 гр.сирене
                                            20 мл.олио
                                            50 гр.краве масло
                                            3 яйца

                                                     Начин на приготвяне:

                                            Слагаме кубчето мая в 200 мл. хладка вода с
                         1 чаена лъжичка захар и оставяме за 5 мин. да се отпусне.
                                            Вземаме 1 чаена чаша от брашното и замесваме
                         рядка каша с разтворената мая. Оставяме да шупне за 15 мин.
                                            В тавичка поставяме пресятото брашно, правим
                         си кладенче и изсипваме втасалата мая. Замесваме тесто с
                         кафена чашка прясно мляко и още толкова вода. Отново го
                         оставяме да втаса и после с малко брашно разделяме на 2 и
                         с помоща на олио и точилка разточваме правоъгълник.
                                           Поръсваме с настърган кашкавал и натрошено
                         сирене, като го разпределяме по равно за  двата правоъгълника.
                                           Навиваме на руло и режем на шайби с дебелина 6 см.
                         Нареждаме ги в намаслена тавичка, като ги обръщаме с плън-
                         ката нагоре.Слагаме по малко масло между парчетата за да не
                         се слепват.
                                           Оставяме тавата на топло за 30 мин.
                                           Намазваме с разбитите яйца и слагаме да се изпече
                        в загрята фурна на 220 градуса за около 40 мин.
                                           След като я извадим надигаме с подходяща щпатула
                        от едната страна да диша и да не се овлажни.
                                           Това е всичко.
                                           Тайната е в търпението. Успех!
                      

Няма коментари:

Публикуване на коментар