петък, 28 декември 2012 г.
ТОЧЕНА ТОРТА
Необходими продукти:
3 яйца
1 чаена чаша захар
3 супени лъжици кисело мляко
3 супени лъжици олио
3 чаени чаши брашно /приблизително/
2 амонячни соди
2 ванилии
1 л. прясно мляко
1/2 нишесте ванилия
1/2 нишесте шоколад
1 бебешко бурканче конфитюр ягоди/
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата и захарта до побеляване. Прибавяме
постепенно олиото и след това млякото при непрекъснато бъркане.
Размесваме си 1 чаена чаша брашно с амонячната сода,
която предварително сме погасили с 5-6 капки оцет.
Останалото брашно слагаме в тавичка и към него изсип-
ваме разбитата смес. Омесваме тестото, така че да не лепне по
ръцете. Разделяме го на 3 равни части и разточваме в кръг до
24 см.диаметър. Поставяме върху намаслена и поръсена с брашно
тавичка и слагаме в предварително загрята фурна на 250 гр.
Намаляваме си градусите на 200 и печем около 10 мин.
По същия начин и другите два блата. Оставяме ги да истинат.
За сиропа:
Заваряваме 300 мл. вода с 1 кафена чашка захар.
За крема:
Сваряваме си млякото и го подслаждаме на вкус.
Разбиваме си поотделно нишестетата с по 50 мл. вода. Разделяме
и млякото. С непрекъснато бъркане изсипваме нишестето към
млякото и оттегляме от котлона.
Вземаме първия блат, вече охладен и го надупчваме с
вилица. Сиропираме го леко и намазваме с нишесте ванилия.
Върху него слагаме ягодки.
Поставяме втория блат отново сиропираме и мажем този
път с шоколадовото нишесте. Отгоре поръсваме с орехи.
Поставяме и третия блат - сиропираме и мажем с ванило-
вото нишесте. Поръсваме с орехите.
За украса нарежете на тънки филийки избелени ябълки
със средна големина. Сложете на котлона съд с бучка краве масло
не по-голяма от орех да загрее и изсипете 4 супени лъжици захар
да се разтопи. Щом започне да потъмнява изсипете ябълките и
бъркайте докато поомекнат и се карамелизират.
Подредете ги по ваш избор.
Ще се убедите,че ароматите на ягода, ванилия и карамел
са страхотна комбинация.
Надявам се да Ви хареса. Успех!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар