петък, 28 декември 2012 г.

ТОЧЕНА ТОРТА






                                               Необходими продукти:

                              3 яйца
                              1 чаена чаша захар
                              3 супени лъжици кисело мляко
                              3 супени лъжици олио
                              3 чаени чаши брашно /приблизително/
                              2 амонячни соди
                              2 ванилии
                              1 л. прясно мляко
                              1/2 нишесте ванилия
                              1/2 нишесте шоколад
                              1 бебешко бурканче конфитюр ягоди/

                                               Начин на приготвяне:

                              Разбиваме яйцата и захарта до побеляване. Прибавяме
                  постепенно олиото и след това млякото при непрекъснато бъркане.
                              Размесваме си 1 чаена чаша брашно с амонячната сода,
                  която предварително сме погасили с 5-6 капки оцет.
                              Останалото брашно слагаме в тавичка и към него изсип-
                  ваме разбитата смес. Омесваме тестото, така че да не лепне по
                  ръцете. Разделяме го на 3 равни части и разточваме в кръг до
                  24 см.диаметър. Поставяме върху намаслена и поръсена с брашно
                   тавичка и слагаме в предварително загрята фурна на 250 гр.
                              Намаляваме си градусите на 200 и печем около 10 мин.
                  По същия начин и другите два блата. Оставяме ги да истинат.
                              За сиропа:
                              Заваряваме 300 мл. вода с 1 кафена чашка захар.
                              За крема:
                              Сваряваме си млякото и го подслаждаме на вкус.
                  Разбиваме си поотделно нишестетата с по 50 мл. вода. Разделяме
                  и млякото. С непрекъснато бъркане изсипваме нишестето към
                  млякото и оттегляме от котлона.
                              Вземаме първия блат, вече охладен и го надупчваме с
                  вилица. Сиропираме го леко и намазваме с нишесте ванилия.
                  Върху него слагаме ягодки.
                              Поставяме втория блат отново сиропираме и мажем този
                  път с шоколадовото нишесте. Отгоре поръсваме с орехи.
                              Поставяме и третия блат - сиропираме и мажем с ванило-
                  вото нишесте. Поръсваме с орехите.
                              За украса нарежете на тънки филийки избелени ябълки
                  със средна големина. Сложете на котлона съд с бучка  краве масло
                  не по-голяма от орех да загрее и изсипете 4 супени лъжици захар
                  да се разтопи. Щом започне да потъмнява изсипете ябълките и
                  бъркайте докато поомекнат и се карамелизират.
                              Подредете ги по ваш избор.
                              Ще се убедите,че ароматите на ягода, ванилия и карамел
                  са страхотна комбинация.
                              Надявам се да Ви хареса. Успех!



Няма коментари:

Публикуване на коментар