петък, 14 декември 2012 г.
ИМПРОВИЗИРАНО ГЮВЕЧЕ
Необходими продукти за 6 порции
1 кг. кайма 60/40
1 глава лук
2 моркова
4 картофа- едри
4 супени лъжици лютеница
50 мл.олио
2 кафени лъжички черен пипер
1 супена лъжица чубрица
1 чаена червен пипер
няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Омесваме си каймата с по-голямата част от подправките.
Вземаме малки порцеланови купички и ги намасляваме добре
отвътре. Разделяме си каймата на 6 топки и всяка разстиламе
като се стараем да добием формата на купичката. Намазваме
и отвътре каймата и слагаме купичките в тавичка с малко вода.
Така печем за около 15 минути на 200 градуса. Каймата се стяга.
и се отделя от купичката. Изваждаме готовите "гювечета" и в тях
пълним задушените зеленчуци.
За плънката:
Нарязваме на ситно 1 глава лук, а морковите и картофите
на малки квадратчета.
Слагаме съд с олио да се загрее и поставяме зеленчуците
за около 5 мин. да се запържат. Поръсваме със сол, черен и червен
пипер и чубрицата. Добавяме лютеницата и 1 чаена чаша вода.
Захлюпваме с капак и оставяме докато течността изври.
С така приготвената плънка пълним импровизираните
гювечета и мятаме във намаслена тавичка за около 5 минути
отново във фурната. Заливаме с отделената течност от купичките.
Поднасяме с пресен магданоз.
Приятно готвене !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар