петък, 14 декември 2012 г.

ИМПРОВИЗИРАНО ГЮВЕЧЕ



                                     Необходими продукти за 6 порции

                          1 кг. кайма 60/40
                          1 глава лук
                          2 моркова
                          4 картофа- едри
                          4 супени лъжици лютеница
                          50 мл.олио
                          2 кафени лъжички черен пипер
                          1 супена лъжица чубрица
                          1 чаена червен пипер
                          няколко стръка магданоз

                                      Начин на приготвяне:

                          Омесваме си каймата с по-голямата част от подправките.
              Вземаме малки порцеланови купички и ги намасляваме добре
              отвътре. Разделяме си каймата на 6 топки и всяка разстиламе
              като се стараем да добием формата на купичката. Намазваме
              и отвътре каймата и слагаме купичките в тавичка с малко вода.
              Така печем за около 15 минути на 200 градуса. Каймата се стяга.
              и се отделя от купичката. Изваждаме готовите "гювечета" и в тях
              пълним задушените зеленчуци.
                           За плънката:
                           Нарязваме на ситно 1 глава лук, а морковите и картофите
              на малки квадратчета.
                           Слагаме съд с олио да се загрее и поставяме зеленчуците
              за около 5 мин. да се запържат. Поръсваме със сол, черен и червен
              пипер и чубрицата. Добавяме  лютеницата и 1 чаена чаша вода.
              Захлюпваме с капак и оставяме докато течността изври.
                            С така приготвената плънка пълним импровизираните
              гювечета и мятаме във намаслена тавичка за около 5 минути
              отново във фурната. Заливаме с отделената течност от купичките.
                            Поднасяме с пресен магданоз.

                            Приятно готвене !

Няма коментари:

Публикуване на коментар