вторник, 16 април 2013 г.

КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ



                                                                 Необходими продукти:

                                                     1 компот от сини сливи
                                                     100 гр. орехови ядки
                                                     700 мл. прясно мляко
                                                     6 яйца
                                                     1 непълна  кафена чашка олио
                                                     2 чаени чаши захар
                                                     1 чаена чаша брашно
                                                     1 бакпулвер

                                                                 Начин на приготвяне:

                                                     Слагаме в загрята фурна тавичка на
                  дъното на която сме изсипали  1 чаена чашка кристална
                  захар и разпределяме ореховите ядки равномерно.
                  Оставяме я докато се карамелизира. Изваждаме я  малко да
                  се охлади. Нареждаме отгоре сливите с вдлъбнатата част
                  надолу.            
                                                     Разбиваме 4 яйца с 10 супени лъжици
                  захар и постепенно добавяме от предварително свареното
                  и охладено прясно мляко. Изсипваме получената смес
                  в тавата с карамелизираните орехи.
                                                     В малко по-голяма тавичка наливаме
                  до половината вода и слагаме тавата с течността в нея  да се
                  пече на 200 градуса на водна баня. Фурната трябва да е
                  предварително загрята. След 20 мин. пробваме с дървено
                  шишче дали се е получил карамела, ако не се разтече при
                  убождането е готов.
                                                      Изваждаме от фурната и отгоре разпре-
                  деляме получената смес:
                                                      Разбиваме 2 яйца с 1 непълна чаена
                  чаша захар. Добавяме по малко от олиото и бъркаме
                  докато се поеме. С помоща на лъжица започваме да сгъстя-
                  ваме с брашното , в което предварително сме разбъркали
                  1/2 бакпулвер.
                                                      Печем само на  горен реотан като слагаме
                  тавата на скарата по средата на фурната, докато се получи
                  приятен загар.
                                                      Оставяме за 5 мин. да се охлади леко и
                  сиропираме с компота. С помоща на нож обикаляме да се
                  отлепи от стената на тавата.
                                                       Вземаме тавичката, която ползвахме за
                   водна баня, подсушаваме я и захлюпваме върху сладкиша
                   и обръщаме рязко,  така че сладкиша да премине в по-голямата
                   тава. Така карамела остава отгоре. Орехите и сливите са доста-
                   тъчна декорация.
                                                        Приятен апетит !
                  

Няма коментари:

Публикуване на коментар