вторник, 16 април 2013 г.
КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ
Необходими продукти:
1 компот от сини сливи
100 гр. орехови ядки
700 мл. прясно мляко
6 яйца
1 непълна кафена чашка олио
2 чаени чаши захар
1 чаена чаша брашно
1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
Слагаме в загрята фурна тавичка на
дъното на която сме изсипали 1 чаена чашка кристална
захар и разпределяме ореховите ядки равномерно.
Оставяме я докато се карамелизира. Изваждаме я малко да
се охлади. Нареждаме отгоре сливите с вдлъбнатата част
надолу.
Разбиваме 4 яйца с 10 супени лъжици
захар и постепенно добавяме от предварително свареното
и охладено прясно мляко. Изсипваме получената смес
в тавата с карамелизираните орехи.
В малко по-голяма тавичка наливаме
до половината вода и слагаме тавата с течността в нея да се
пече на 200 градуса на водна баня. Фурната трябва да е
предварително загрята. След 20 мин. пробваме с дървено
шишче дали се е получил карамела, ако не се разтече при
убождането е готов.
Изваждаме от фурната и отгоре разпре-
деляме получената смес:
Разбиваме 2 яйца с 1 непълна чаена
чаша захар. Добавяме по малко от олиото и бъркаме
докато се поеме. С помоща на лъжица започваме да сгъстя-
ваме с брашното , в което предварително сме разбъркали
1/2 бакпулвер.
Печем само на горен реотан като слагаме
тавата на скарата по средата на фурната, докато се получи
приятен загар.
Оставяме за 5 мин. да се охлади леко и
сиропираме с компота. С помоща на нож обикаляме да се
отлепи от стената на тавата.
Вземаме тавичката, която ползвахме за
водна баня, подсушаваме я и захлюпваме върху сладкиша
и обръщаме рязко, така че сладкиша да премине в по-голямата
тава. Така карамела остава отгоре. Орехите и сливите са доста-
тъчна декорация.
Приятен апетит !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар