петък, 22 март 2013 г.

КАЙСИЕВ СЛАДКИШ

 


                                                      Необходими продукти:

                                          2 яйца
                                          2 кафени чашки захар
                                          1/2 кафена чашка олио
                                          3 супени лъжици кисело мляко
                                          1 чаена чаша брашно
                                          1/2 пакетче бакпулвер
                                          1 кафена лъжичка канела
                                          1 кафена чашка смлени орехи

                                                        Начин на приготвяне:

                                          Разбиваме яйцата с 1 кафена чашка
                    захар, добавяме на тънка струйка олиото.След
                    това киселото мляко. Накрая започваме да сипваме
                    по една лъжица брашно и бакпулвера и бъркаме
                    докато се получи гъста каша.
                                          Поръсваме с канела и отново разбъркваме.
                                          Намасляваме си малка тавичка около
                     22 см.диаметър, поръсваме я с брашно и нареждаме
                     обелени кайсии с отвора нагоре.
                                          Изсипваме тестото върху тях и слагаме
                     в загрята фурна да се пече. На 200 градуса за около
                     15 минути.
                                          Слагаме в малък съд 1 кафена чашка
                      захар да се карамелизира. Оттегляме го за кратко от
                      котлона и наливаме с непрекъснато бъркане от сока
                      на компота. /150 мл. е достатъчно./Връщаме отново
                      на котлона и бъркаме да не остане на бучки.
                                           Оставяме го да се охлади.
                                           С помоща на нож обикаляме от всички
                      страни тавичката, за да се отлепи лесно блата.
                                           Вземаме   поднос или голяма чиния с
                      размера на тавичката , захлюпваме я и обръщаме.
                                           Когато сладкиша леко се охлади, го зали-
                      ваме с студения карамел.
                                           Отгоре поръсваме със смлени орехи.
                                           Десерта е много лек. Опитайте !
                                           Добър апетит!
                     

Няма коментари:

Публикуване на коментар