петък, 22 март 2013 г.
КАЙСИЕВ СЛАДКИШ
Необходими продукти:
2 яйца
2 кафени чашки захар
1/2 кафена чашка олио
3 супени лъжици кисело мляко
1 чаена чаша брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 кафена лъжичка канела
1 кафена чашка смлени орехи
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата с 1 кафена чашка
захар, добавяме на тънка струйка олиото.След
това киселото мляко. Накрая започваме да сипваме
по една лъжица брашно и бакпулвера и бъркаме
докато се получи гъста каша.
Поръсваме с канела и отново разбъркваме.
Намасляваме си малка тавичка около
22 см.диаметър, поръсваме я с брашно и нареждаме
обелени кайсии с отвора нагоре.
Изсипваме тестото върху тях и слагаме
в загрята фурна да се пече. На 200 градуса за около
15 минути.
Слагаме в малък съд 1 кафена чашка
захар да се карамелизира. Оттегляме го за кратко от
котлона и наливаме с непрекъснато бъркане от сока
на компота. /150 мл. е достатъчно./Връщаме отново
на котлона и бъркаме да не остане на бучки.
Оставяме го да се охлади.
С помоща на нож обикаляме от всички
страни тавичката, за да се отлепи лесно блата.
Вземаме поднос или голяма чиния с
размера на тавичката , захлюпваме я и обръщаме.
Когато сладкиша леко се охлади, го зали-
ваме с студения карамел.
Отгоре поръсваме със смлени орехи.
Десерта е много лек. Опитайте !
Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар