четвъртък, 28 март 2013 г.

САРМИ ОТ КИСЕЛО ЗЕЛЕ




                                                       Необходими продукти:

                                   20 зелеви листа /може и стерилизирани/
                                   1 пакетче 250 гр. кайма смес
                                   1 чаена чаша ориз
                                   2 супени лъжици лютеница
                                   1 чаена лъжичка червен пипер
                                   1 чаена лъжичка чубрица
                                   1 кафена лъжичка черен пипер
                                   50 мл. олио

                                                        Начин на приготвяне:

                                    Загряваме част от олиото и слагаме измития
                    ориз да се запържи. Прибавяме подправките и лютеницата.
                    Заливаме с 2 чаени чаши топла вода и оставяме докато поеме
                     водата, на тих огън.
                                     В отделен тиган загряваме част от олиото и започваме
                     да притискаме с лъжица каймата докато стане на трохи и се
                     запържи. Добавяме я към ориза.
                                      След като леко се охлади плънката започваме да
                     слагаме по 1-2 супени лъжици  и завиваме сармите като ги
                     редим  в намаслена тавичка. Заливаме така, че да покрием
                     до средата  сърмите с топла вода. Посоляваме на вкус, според
                     това колко е солено зелето. Може и да не добавяме.
                                       Печем на 200 градуса.
                                       Обръщаме ги след 15 мин и така докато течността
                     изври. Вдигаме ги на скарата и оставяме само на горен реотан
                     да  се засушат. По желание леко да се запекат.
                                        Това е последна възможност да си сготвите кисело
                     зеле, ако е в бидон. Поне така се казва, че трае до края на март.
                                         Приятно готвене !
                                          Добър апетит!
                    

Няма коментари:

Публикуване на коментар