сряда, 21 ноември 2012 г.

САЛАТА БОБ С ЛЮТЕНИЦА





                                               Необходими продукти за 4 порции:

                                        1 купичка зрял боб около 300 гр.
                                        1 бебешко бурканче лютеница
                                        1 глава лук
                                        1 чаена лъжичка джоджен
                                        1 чаена лъжичка сол
                                        5 чаени лъжички олио
                                        2-3 чаени лъжички оцет

                                               Начин на приготвяне:

                                        Накиснете боба във вода за около 6 часа, така
                  че зърната да набъбнат. Сменете водата и го сложете в съд
                  с вода да заври. След 5 мин. сменете водата с нова по възмож-
                  ност топла да не се спира варенето.
                                        Нарежете част от лука на ситно и го пуснете
                  заедно с джоджена за да се овкуси боба при варенето.
                                        Ако ползвате тенджера под налягане ще ви трябва
                  около 30 мин. след завиране на водата, за да бъде сварен боба.
                  В противен случай процеса се удължава до 45-60 мин. в зависимост
                  от вида боб. Все пак не го оставяйте напълно да се разпука защото
                  ще се смачка при изваждането.
                                        Отцедете го и по поръсете с нарязан на полумесеци
                  лук. Подправете го на вкус с оцет, сол и олио. Объркайте внимателно
                  и сервирайте в чинийки. Украсете по свой вкус с лютеницата.
                                        Това ми е любимата зимна салата.
                                         Чудесна е за любителите на греяната ракия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар