сряда, 21 ноември 2012 г.
САЛАТА БОБ С ЛЮТЕНИЦА
Необходими продукти за 4 порции:
1 купичка зрял боб около 300 гр.
1 бебешко бурканче лютеница
1 глава лук
1 чаена лъжичка джоджен
1 чаена лъжичка сол
5 чаени лъжички олио
2-3 чаени лъжички оцет
Начин на приготвяне:
Накиснете боба във вода за около 6 часа, така
че зърната да набъбнат. Сменете водата и го сложете в съд
с вода да заври. След 5 мин. сменете водата с нова по възмож-
ност топла да не се спира варенето.
Нарежете част от лука на ситно и го пуснете
заедно с джоджена за да се овкуси боба при варенето.
Ако ползвате тенджера под налягане ще ви трябва
около 30 мин. след завиране на водата, за да бъде сварен боба.
В противен случай процеса се удължава до 45-60 мин. в зависимост
от вида боб. Все пак не го оставяйте напълно да се разпука защото
ще се смачка при изваждането.
Отцедете го и по поръсете с нарязан на полумесеци
лук. Подправете го на вкус с оцет, сол и олио. Объркайте внимателно
и сервирайте в чинийки. Украсете по свой вкус с лютеницата.
Това ми е любимата зимна салата.
Чудесна е за любителите на греяната ракия.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар