Здравейте,Вие
сте с рубриката"ДА СГОТВИМ ЗАЕДНО"
Днес
Ви предлагам мусака.
Продукти:
2
кг картофи
½
кг кайма смес 60/40 в полза на свинското
1
глава лук
3
домата
1
ч.л. черен пипер
1
с.л. чубрица
1
с.л. червен пипер
150
гр.олио
сол
на вкус
За
заливката:
2
яйца
½
кофичка кисело мляко
Да
започваме,
Предлагам
Ви измитете и избелени картофи да нережете
първо със специално ренде
или машина за картофи за да станат на пръчици,
което улеснява наполовина работата и тогава напречно да се
получат квад-
ратчета. Ако нямате ще се справите по трудния начин на
дъската.
След
като са готови картофите е добре да си нарежете или
рендосате лука на ситно. Да обелите и настържете доматите.
Преминаваме
към подготовката на каймата.
Сгорещявате
олио на котлона и слагате каймата като я при-
тискате енергично с лъжица за да се изпържи и стане на
трохи.След това
нъм нея се прибавят лука, черния, червения пипер и чубрицата запържват се
за 1 минута и добавяме доматите. Разбъркваме всичко добре и
оттегляме от
котлона.
Време
е за картофите.
Загряваме
олио на дъното на една следно голяма тава 35 см.
и изсипваме кубчетата картофи, разбъркваме ги от 3 до 5
мин.леко да се стегнат
и добият приятен аромат на пържено. Към така подготвените
картофи добавяме
изпържената кайма и посоляваме на вкус. Заливаме с гореща
вода и печем на
220 градуса. за около половин час.
След като се
уверим, че мусаката е сварена преминаваме към
заливката.
Счупваме двете яйца и прибавяме щипка сол, разбиваме с тел и
добавяме
киселото мляко. Бъркаме до получаване на
еднородна смес. Заливаме
мусаката и
оставяме фурната включена само на горен реотан за 5-10 мин. Да
получи
приятен загар.
Това е всичко.
Приятно
готвене и добър апетит.
э
Няма коментари:
Публикуване на коментар