понеделник, 15 октомври 2012 г.

МУСАКА


            Здравейте,Вие сте с рубриката"ДА СГОТВИМ ЗАЕДНО"
                        Днес Ви предлагам мусака.
                        Продукти:
                        2 кг картофи
                        ½ кг кайма смес 60/40 в полза на свинското
                        1 глава лук
                        3 домата
                        1 ч.л. черен пипер
                        1 с.л. чубрица
                        1 с.л. червен пипер
                        150 гр.олио
                        сол на вкус

                        За заливката:
                        2 яйца
                        ½ кофичка кисело мляко

                        Да започваме,
                        Предлагам Ви измитете и избелени картофи да нережете
първо със специално ренде  или машина за картофи за да станат на пръчици,
което улеснява наполовина работата и тогава напречно да се получат квад-
ратчета. Ако нямате ще се справите по трудния начин на дъската.
                        След като са готови картофите е добре да си нарежете или
рендосате лука на ситно. Да обелите и настържете доматите.
                        Преминаваме към подготовката на каймата.
                        Сгорещявате олио на котлона и слагате каймата като я при-
тискате енергично с лъжица за да се изпържи и стане на трохи.След това
нъм нея се прибавят лука, черния, червения  пипер и чубрицата запържват се
за 1 минута и добавяме доматите. Разбъркваме всичко добре и оттегляме от
котлона.
                        Време е за картофите.
                        Загряваме олио на дъното на една следно голяма тава 35 см.
и изсипваме кубчетата картофи, разбъркваме ги от 3 до 5 мин.леко да се стегнат
и добият приятен аромат на пържено. Към така подготвените картофи добавяме
изпържената кайма и посоляваме на вкус. Заливаме с гореща вода  и печем на
220 градуса. за около половин час.
След като се уверим, че мусаката е сварена преминаваме към
заливката. Счупваме двете яйца и прибавяме щипка сол, разбиваме с тел  и
добавяме киселото мляко. Бъркаме  до получаване на еднородна смес. Заливаме
мусаката и оставяме фурната включена само на горен реотан за 5-10 мин. Да
получи приятен загар.
                        Това е всичко.
Приятно готвене и добър апетит.
                                                                                        э

Няма коментари:

Публикуване на коментар